Nu op AD online

Nu op AD online

China omarmt Hollands geluksgericht zorgmodel van Hans Becker

Gedurende 25 jaar is prof. dr. Hans Becker bezig met een nieuw geluksgericht zorgmodel. Daartoe ontwikkelde hij een aantal innovaties: de levensloopbestendige complexen, de organisatorische ja-cultuur, use-it-or-lose-it aanpak die nadruk legt op actief blijven, het herinneringsmuseum als gespreksstofleverancier ter voorkoming van eenzaamheid en depressie.

Een andere innovatie is ook zeer belangrijk nl. de extended family-aanpak. Dit voorkomt een hospitaalachtig gevoel bij de cliënt (niet patiënt!) Met al die medewerkers, leveranciers, andere cliënten, familie, vrienden en knuffeldieren wordt het leven weer leuk. Zeker in China met zijn éénkindpolitiek is deze ‘namaakfamilie’ erg belangrijk.

In het kort: ouderdom is een gestage achteruitgang, steeds minder horen, minder zien, minder lopen. Ook vergeetachtigheid is de realiteit van de dag. Aan deze dingen is in het algemeen weinig te doen, afgezien van een aantal medische zegeningen zoals heupoperaties, staaroperaties etc. Een zorgorganisatie moet zich daarom ook richten op de leuke dingen in het leven, de dingen die nog wel kunnen. Hierbij moet de organisatie een activerende en mogelijk makende rol spelen. Schilderen, zingen, bloemschikken, excursies, knuffeldieren, bibliotheek, diners, feestjes, gym, yoga, bridge etc. China blijkt hiervoor klaar te staan.

Motto’s als ‘te veel zorg is net zo erg als te weinig zorg’, ‘het knuffeldier is net zo noodzakelijk als de verpleegster’, ‘de aantrekkelijke barkeeper’. ‘Use it or lose it’: je moet niet te snel voor mensen zorgen, maar mogelijk maken dat ze zoveel voor zichzelf zorgen. Niet te veel protocollen en gebods-en verbodsbepalingen. Begin met ja en laat alles zoveel mogelijk begaan.

Vroeger was Becker vooral met grootschalige projecten bezig, nu bewijst hij met tweeënveertig appartementen in Residence Roosenburch dat het geluksmodel ook kleinschalig kan. Gelukscreatie te midden van natuur, vlak bij het dorpscentrum en slechts dertig minuten van Rotterdam centrum. Kom langs en proef de ja-cultuursfeer. Kijk hier online: https://www.ad.nl/home/china-omarmt-hollands-geluksgericht-zorgmodel-van-hans-becker~a57c9ddc/

Over de auteur

beheer administrator